« Det formidlende layout | Main

Det stemningsskabende scenarie

Udgave #3
Hvis man vil skabe stemning (gennem layoutet) samtidig med, at man formidler scenariets budskab gælder det om at holde tungen lige i munden, da der meget hurtigt kommer en del elementer på bordet. Det er derfor en god idé at opstille nogle regler for, hvordan man bruger de forskellige elementer i sit scenarie, da det ellers meget hurtigt risikerer at blive rodet. Det er det, man kan kalde at holde den røde tråd i sit layout.

148883395_52f81c01b9.jpg 

Der er kommet flere elementer på banen:

Stemningsbilleder
Det slørede billede er med for at skabe stemning. Billeder er holdt i de samme blå nuancer, der præger resten af layoutet, og det har en lidt mystisk stemning. Det er ikke til at se, hvem der er på billedet.

Portrætbilleder
Portrættet af den omtalte biperson siger noget om, hvad han er for en person, og kan hjælpe spillederen til at danne sig et indtryk.

Liret overskrift
Udover at være flottere, så er ordet "allieret" fremhævet, så det er det, man lægger mærke til.

Flere bokse
Bipersoner har fået sin egen boks, hvor der er kælet mere for detaljerne.

Regler for layoutet
I layoutet af Det Hemmelige Selskab har jeg sat en del regler, som gør det nemmere for mig at styre layoutet.
- Jeg laver kun den slags lirede overskrifter, hvor teksten står forskudt og noget er fremhævet med farve og dropshadow, når der er tale om et nyt afsnit eller en ny scene.
- Jeg bruger kun to farver. Rød og blå. Alt efter hvilken farve det stemningsbillede jeg bruger har, vælger jeg om mine bokse og overskrifter skal være i rød eller i blå. Jeg bruger ikke andre farver, da det ellers hurtigt bliver rodet.
- Jeg bruger altid den samme boks, når jeg omtaler en biperson. Det betyder også, at jeg bare kan kopiere boksen.

Det med at lave regler er utroligt vigtigt, da kreativiteten ellers hurtigt kan løbe af med en. Det samme gælder, når man skal finde stemningsbilleder til sit scenarie. Jeg bryder mig ikke meget om at blande forskellige stilarter. F.eks. brugte jeg primært gamle malerier til at illustrere mit scenarie Den Røde Pest, og selv om jeg fandt nogle fantastisk flotte tegninger af kaosriddere, brugte jeg dem ikke, for de var så forskellige fra malerierne, at jeg synes, at det ødelagde den samlede stemning.
Desuden skal reglerne også hjælpe på at sikre en konsistens i layoutet. Det bliver hurtigt rodet, hvis man kun nogen gange laver overskriften til boksen i den fede gamle piratfont, men andre gange bruger den font, man normalt bruger til mellemrubrikker.

Hvis man skal kritisere dette layout, så er det, at der er lidt for mange elementer. Jeg synes at vædderhovedet er for meget. Det kan også blive liret bare for at blive liret, og det gælder om at finde den middelvej, hvor det bliver til stemningsskabende formidling.  

Posted on Thursday, May 18, 2006 at 08:44PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments5 Comments

Reader Comments (5)

Jeg er ikke vild med det sidste design. Stemningsbilledet (det blå) er en overflødig gimmick, som ikke supplerer teksten rent formidlingsmæssigt. Billedet til bipersonen er fint, men det blå billede er der kun af layoutmæssige grunde. Overskriften er også for gejlet - too busy, som de siger herovre. Men det kan godt være, jeg har taget skade af amerikansk avislayout allerede og læser for få magasiner.

Jeg ville i stedet have ladet det blå billede fylde en hel side for sig selv i magasinformat og have fremhævet et citat eller lignende på billedets plads.

Der er lidt Microsoft over den nuværende udgave:
http://video.google.com/videoplay?docid=4313772690011721857

-sandal
May 19, 2006 | Unregistered CommenterJesper Stein Sandal
Jeg skal ikke lægge ord i Lars' mund, men er det her ikke en just-for-the-example af design? Lars har smag.
May 19, 2006 | Unregistered CommenterOlle Jonsson
Det er jo et spørgsmål om smag og behag. Jeg elsker billeder, som bare skaber stemning i scenarier. Det er den frihed, man har i scenarier, som man ikke har i aviser eller magasiner. Min inspiration kommer fra magasiner, og i den verden, er overskriften ikke gejlet.
Men nu er det egentlig ikke et spørgsmål om selve designet, men i højere grad om brug af de enkelte elementer så som bokse, sjove overskrifter og den slags, som jeg mener, at man med fordel kan benytte i scenarielayout. F.eks. har jeg set en del scenarier, der bruger det at skrive ting ude i en bred margen. Det er vel et levn fra de akademiske opgaver, og her mener jeg, at man ofte med fordel kunne lave bokse i stedet for.

Nu har jeg så f.eks. også siddet og lavet Microsofts kundemagasin :-)
May 19, 2006 | Registered CommenterLars Andresen
Jeg kan godt lide det. En luxuriøs facade, med kun antydede glimt af noget overnaturligt. Det er en meget elegant horrorstemning, som passer til scenariet, og det er vel det centrale.
May 19, 2006 | Unregistered CommenterThomas Munkholt
Jeg ser nok bare for mange pressemeddelelser i mit daglige arbejde, som er fint layoutet men uden indhold. Layout er fint, så længe det ikke er bokse for boksenes skyld, men layoutet også har en funktion.

Jeg er enig i, at RUC-rapporten ikke er et optimalt layout - og alligevel har jeg selv brugt det i mit seneste scenarie, suk. Sådan går det, når man pludselig er nødt til at holde sig på måtten og kun bruge software, man har licens til - og ikke har adgang til at låne en Mac med InDesign i et par timer.

Jeg burde jo selv vide det, men findes der et billigt og brugbart alternativ til InDesign?
May 19, 2006 | Unregistered CommenterJesper Stein Sandal

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.