Main

Skrivemaskiner og mærkelige håndskrifte

Fonte er en af grundstenene til at lave autentisk udseende handouts. Jeg har for lang tid siden opgivet at lave håndskrevne handouts. Min håndskrift ligner en syg abes, så siden jeg opdagede, at der fandtes andre fonte end Times, har jeg lavet mine handouts elektronisk.

Der er nogle grundskoler inden for fonte til handouts:

  • Skrivemaskine
  • Håndskrift
  • Alt det andet

Find fontene her
På siden dafont.com kan du finde alle de finte, du har brug for. Der er en snedig funktion du kan slå til. Du kan vælge kun at få fonte, der har ”EURO” symbol slået til. Det er ikke nogen garanti for, at du får æ, ø og å, men der er en noget større sandsynlighed for det.
TIP: Når du har fundet en font, du synes ser interessant ud, så kan du trykke på fonten, så du får en komplet oversigt over alle de tegn, der er med i fonten. På den måde, kan du hurtigt se, om fonten har de bogstaver og tegn, som du har brug for.

Bemærk: Problemer med embedding
Når du laver en PDF af et dokument, kan du få problemer med fonten. Nogle fonte er beskyttet mod at blive brugt til PDF-dokumenter – fortrinsvis for at beskytte dem mod uretsmæssig brug. De fleste fonte, som du kan finde på et site som Dafont er ikke beskyttede mod embedding, men hvis du får en fejlmeddelelse, når du prøver på at lave en PDF af dit nye handout, og der står noget med at fonten ikke kan embeddes, så bare find en ny font med det samme, for der er ikke noget at gøre ved det.

149985064_7e5773654c_m.jpgSkrivemaskiner
Jeg laver mange scenarier (og kampagner) der foregår i alt fra 1920’erne til 1960’erne og der er det umuligt at komme uden om skrivemaskinefonte. Heldigvis er der et væld af lækre skrivemaskinefonte derude. Problemet er selvfølgelig at finde dem, som også har æøå. I en snæver vending kan problemet omgås ved at skrive ae, oe og aa, men det er besværligt. Jeg kan anbefale følgende fonte, som har dansk alfabet:
Another Typewriter: Meget straight, på grænsen til det kedelige
bulkyRefuse type Normal: Lækker, slidt skrivemaskine. Egner sig godt til ældre dokumenter
Pookie: Klassisk skrivemaskine, ren 1940’er stemning
Powderfinger type: Klassisk ældre skrivemaskine
Typewriter Royal 200: Spinkel og hærget skrivemaskine

 


149985062_cffd8033a5_m.jpg Håndskrift
Håndskriftfonte er et must, når man laver handouts, og der findes også et væld af dem derude, men desværre er der ikke mange af dem, der har dansk alfabet. Jeg har fundet nogle forskellige håndskrifte, som alle har æ,ø og å.
PR8 Charade: Nydelig skønskrift. Egner sig til sammenhængende personer
Rabiohead: Lidt barnlig og simpel skrift.
Reprobate: Spøjs og sær skrift. Egner sig godt til moderne, alternative typer
Greg’s hand: Den kedelige standardskrift
Daniel: Pæn, anonym, klassisk.
Anke Calligraphic: Meget nydelig og klassisk kalligrafi
Argor Man Scaqh: Sær kalligrafi
Francisco Lucas: Klassisk middelalder kalligrafi
Jey: Svært læselig og meget gammeldags håndskrift
Wirwenzlaw Rough: Underlig middelalderagtig font

 


149985063_c2f7c6e223_m.jpg Alt det andet
Du kan finde fonte inden for alting på dafont.com. De har 50 forskellige sære runefonte, så hvis man skal lave et eller andet, der for alvor ser fantasyagtigt ud, så er der læssevis af flotte fonte. 

Posted on Saturday, May 20, 2006 at 10:59PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments5 Comments | References1 Reference

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.
  • Response
    Football is seriously one of the greatest sports in America. It has a key following.

Reader Comments (5)

Hold da op en masse lækre fonte. Dafont er godt nok en lækker ressource.

Godt tip!
May 20, 2006 | Unregistered CommenterJakob Bondesen
Lige præcis håndskrift-fonte er min kæphest - jeg synes ofte, det taler ned til mig, når skriften er "markant håndskrift", og det så er vildt tydeligt at se bemærkelsesværdige bogstaver optræde igen og igen. Hvis der fx står Mississippi, er det vildt tydeligt at se, at i'erne, s'erne og p'erne er ens. Det gør sig gældende ved mange ord, hvor to ens bogstaver står ved siden af hinanden, og som sagt specielt, hvis der er tale om en bemærkelsesværdig håndskrift (hvor bestemte bogstaver har markante og iøjenfaldende krøller og snørkler).

Hvis det er scenarie-tekst bliver jeg endnu mere irriteret, fordi det så bare er spild af tid, når jeg skal læse og hurtigt kunne navigere rundt i en tekst - når man læser længere passager med en sådan skrifttype, giver det alligevel ikke stemning.

Det er helt sikkert ikke fedt at skrive mange siders handouts med håndskreven tekst, men for kortere passager, der bare skal være skrevet med en vilkårlig håndskrift, synes jeg godt at folk kunne komme til pennene, skrive på et stykke papir, og så blot scanne ind og evt. post-bearbejde lidt.

Er der tale om en tricky skrifttype, er der stadigvæk masser af tricks (omend nogle selvfølgelig tager tid). Variér skriftstørrelsen en lillebitte smule og skift en lille smule vinkel hist og her. Gå eventuelt ind og tilføj lidt farve, små blækklatter i bogstaverne, m.m.

I forhold til så meget andet, så behøver det faktisk ikke at tage så meget tid.

Jeg savner selv lidt muligheden for at en font selv kan have små varianter af bogstaver. Men hvem ved - måske diverse layout-programmer i forvejen kan "ryste" bogstaverne lidt, så de trods alt ikke ser så lineal-parallel-maskin-trykte ud.
May 21, 2006 | Unregistered CommenterPeter Brodersen
Man skal selvfølgelig tænke på læsbarheden, men at gå op i hvor vidt man kan se det er en printet font, eller noget der er reelt håndskrevet, er efter min mening (lidt) noget pjat. Der er tale om en illusion, og alle ved jo godt, at det er noget, som er printet.

Hvis man skulle lave et håndskrevet handout som var perfekt, var det om at købe noget ægte vellum eller pergament og hyre en ekspert i skrifter og få ham til at skrive, hvilket er en uoverskuelig opgave. Min pointe er, at det er meget nemt at skabe en 75 procents illusion, blot ved at vælge en god håndskriftsfont og printe på noget lidt tykkere og mørkere papir, men at skabe en 90 procents eller 100 procents illusion kræver et uforholdsmæssigt stort arbejde.

Men det kunne være meget skægt at lave et forsøg, hvor jeg laver et brev, som bare består af håndskriftsfonten og et brev, hvor jeg forsøger at øge illusionen af, at det er et håndskrevet brev. Jeg tror nemlig selv, at der er større risiko for, at det så falder igennem. Men det er klart et forsøg værd.
May 21, 2006 | Unregistered CommenterLars Andresen
Selvfølgelig er der lang vej til perfektion. Hvis der er tale om specielle skrifttyper, vil det selvfølgelig være overkill at skulle sidde og kalligrafere de vildeste tegn i hånden. Men for en lille udleveret håndnote i et nutids-scenarie, så tager det ikke så lang tid at skrive noget i hånden (eller få en anden til det) og indscanne det. Det kan fx også blot være en underskrift på et langt brev, der er lavet i hånden.

Mit håb var egentligt, at der fandtes en eller anden lille setting eller makro eller hvad-ved-jeg til InDesign, Photoshop eller hvad folk ellers bruger, der bare kunne "ryste" bogstaverne en lillebitte smule i forhold til hinanden. Desværre har jeg intet kendskab til InDesign eller Photoshop for den sags skyld.

Det er nok egentligt mest i tabelopstillinger, jeg synes, det ser alt for tydeligt ud. I billedet på http://pe.ter.dk/peter_spilperson.gif har jeg forsøgt at skifte lidt positionering, størrelse og vinkel i felterne, hvor der skal skrives tal. Ellers synes jeg ikke, der ville være nogen grund til at bruge en håndskrifts-font (ud over at symbolisere bruger-input og ikke fortrykt input, hvilket kan være fint nok som eksempel i fx en regelbog).

Dog, selve sætningerne bærer stadigvæk præg af at være maskintrykte, specielt ved ord som "ikke" og "nettet".
May 22, 2006 | Unregistered CommenterPeter Brodersen
Mange tak for godt tip!
March 13, 2011 | Unregistered CommenterUlrik

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.