Nogen eller nogle?

Det her er heldigvis en af de lidt nemmere, men derfor er der stadig mange, der konsekvent fucker op i "nogle" eller "nogen". Og netop fordi, at det er en af de forholdsvist nemme, kan det virke utjekket. Det handler rent faktisk om matematik, som det vil vise sig.

Problemet med nogen og nogle kommer af, at der er en tendens til, at man bare siger no'en. Den mest almindelige fejl er, at man skrive "nogle", hvor man rent faktisk burde skrive "nogen".  

Hvis man er en af de scenarieforfattere, der engang har argumenteret for, at det var fedt at skrive på engelsk, så kan det faktisk hjælpe i dette tilfælde, for på engelsk er det meget nemmere, idet at "any" og "some" har den samme betydningsforskel som "nogen" og "nogle".  

Nogen
Kan siges, at det betyder "nogen overhovedet". Orken nægtede at give nogen oplysninger. Nogen er altså mere end én, hvis man taler sådan helt matematisk. Nogen svarer til "any" på engelsk. "The orc refused to divulge any information". Vi kan godt høre, at det vil være forkert at sige: "The orc refused to divulge some information".

Nogle
Her menes der så "nogle stykker", "lidt flere" eller "en del". Sådan matematisk set, så menes der flere end én, altså mindst to. "Orken stjal nogle guldstykker fra mig". Her er det igen tydeligt, at det svarer til "some" på engelsk. "The orc stole some goldpieces from me".

Hvis man er i tvivl, kan det altid betale sig at lave det om til engelsk og høre, om det skal være "any" eller "some".

Nogen: Any
Nogle: Some

(Åh jo, der er selvfølgelig undtagelser, men dem gider vi simpelthen ikke besæftige os med her. Vi skal bare undgå de værste fejl, når vi skriver vores scenarier.  

Posted on Wednesday, April 26, 2006 at 10:44PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments1 Comment | References2 References

Det onde at og forholdsord

Jeg vil prøve at ridse nogle af de mest klassiske sprogfejl op. De virker måske nørdede, men det er under alle omstændigheder godt at kunne skrive uden at lave fejl, hvis det er noget, man gør meget. Jeg har fået inspiration til listen fra blandt andre Nicholas Demidoff, der arbejder som professionel korrekturlæser hos Bonnier, og diverse små opslagsbøger fra det store sproggeni Veirup.  

Det onde "at"

Af en eller anden grund, er folk rigtig glade for at skrive "at" en masse steder, hvor det bare ikke hører til. Jeg skal ikke selv gøre mig for god, da det er en af de fejl, som jeg ofte bliver gjort opmærksom på af mine korrekturlæsere. Du ser nok hurtigt, at der er flere steder, du ikke skal bruge "at", end steder hvor "at" hører til. Det er godt at være efter "at"-fejlen, fordi det virkelig er noget, som folk der arbejder med sprog, opfatter som en grim spasserfejl.

Her skal du bruge "at":

Efter
Rollespillerne gik, efter at gøglerne var kommet.

Uden
Kristian Nørgaard kan drikke en flaske tequila, uden at det kan ses på ham.

Her skal du ikke bruge "at" (at i parantes forkert):

Fordi
Krigeren missede, fordi (at) han ikke så orken til højre.

Før
Fastaval er ikke forbi, før (at) Lars har slået håret ud til banketten.

Hv-ord
Vi ved, hvor (at) dragen holder til
Så kan de nok lære, hvordan (at) det skal gøres.


Ligesom
Han elsker vampyren, ligesom (at) alle de andre gør.

Når
Vi går ud og dræber orker, når (at) vi er færdige med at lægge planer.

Som om
Du ser ud, som om (at) du keder dig over scenariet?

Et eller flere ord (de onde forholdsord) 

Forholdsord kan virkelig drive en til vanvid, og det er en af de ting, som også proffe sprogfolk spørger hinanden om, når de sidder og skriver. Forholdsord der er sammensat af et biord og et forholdsord skrives i et ord, når de står alene, og i to ord, når de har en styrelse. Det at have en styrelse betyder i bund og grund, at forholdsordet bliver efterfulgt af et navneord. Det er tydeligt i eksemplet med "Kom indenfor", hvor indenfor står i et ord, men hvis det er "Kom inden for i hulen", så er det i to ord, for så er der en styrelse. Hvem ind i helvede, der finder på den slags er så noget helt andet, men det er en regel, og hvis det skal være korrekt, så skal regler følgen.

Kom indenfor. (Et ord, fordi der ikke er en styrelse)
Kom inden for i hulen. (To ord, fordi hulen er en styrelse)
Dragen stod lige inden for indgangen til hulen. (Igen en styrelse efter forholdsordet)

Vi står oven på en fælde. (Fælden er styrelsen)
Gå udenom. (Et ord, ingen styrelse)
Krigerne gik i en stor bue uden om fælden.


Posted on Monday, April 24, 2006 at 01:04PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments3 Comments | References2 References