152047089_420f43fa8f_m.jpgLayout der imponerer

Jeg er selv blevet overrasket over, hvor lidt der egentligt skal til, for at få et scenarie til at ligne noget professionelt. Internettet er et skatkammer, når det kommer til layout.

Brug af billeder og illustrationer

OBS: Det her handler mestendels om, hvordan man illustrerer scenarier, hvor det er muligt at finde billeder på billedbaser på nettet. Det egner sig med andre ord ikke særligt godt til fantasy og andet i den dur.

Allerførst vil jeg lige sige, at jeg meget sjældent bruger illustrationer, af den simple grund, at jeg ikke kan tegne selv, og at det er meget sværere at finde kvalitetstegninger på nettet, end det er at finde fotos, men tankerne omkring illustrationer er nogenlunde de samme som for fotos, selv om illustrationer har den fordel, at de oftest er tegnet specifikt til scenariet.

Hvad bruger man billeder til i scenarier
Umiddelbart skulle man jo mene, at billeder bruges til at illustrere noget i scenariet. En scene, en person, en stemning. Men oftest er det egentlig ikke nødvendigt. De fleste scenarier har overhovedet ikke brug for billeder. Efter min mening er billedernes primære funktion at bryde teksten op og gøre scenariet mere læseligt og brugervenligt. Billederne skaber luft i scenariet, og giver læseren nogle andre indtryk end bare tekst, tekst, tekst. De fleste kender det at bladre en lærebog igennem og derefter sukke dybt, fordi der hverken er illustrationer eller figurer eller noget andet.
Det er derfor, at der er mange billeder i magasiner. Jo flere billeder, desto lettere tilgængeligt er magasinet.
Udover at gøre scenariet lettere at sluge, kan billederne selvfølgelig også inspirere, og ofte er det også muligt at formidle noget gennem en figur eller illustration. Peter Brodersen kom i øvrigt med en god pointe. Han sagde, at det var meget nemmere at finde rundt i et rigt illustreret scenarie, fordi man hurtigt kunne finde siden, hvor rumkampen er beskrevet, fordi der er et stort billede af et rumskib.

Billeder til at illustrere noget i scenariet162559675_b8266ed955_m.jpg
Jeg er ved at beskrive en hyggelig lille landsby. Jeg har et mentalt billede af en by, der ligner noget fra Folk og Fæ (engelsk tv-serie), men jeg kan ikke være sikker på, at min læser også ved, hvordan den by jeg tænker på ser ud, og jeg vil gerne overføre mit mentale billede af byen til læseren. I stedet for at skrive stolpe op og stolpe ned om byen, finder jeg nogle billeder af præcist den type landsby jeg tænker på, og så håber jeg dermed, at jeg sætter gang i læserens fantasi, og at han dermed bliver bedre i stand til at forklare spillerne, hvordan der ser ud i byen, hvilken stemning der er og hvordan de skal se den for sig.
Når man bruger billeder til at vise noget konkret i sit scenarie, så mener jeg, at man skal stille sig selv det spørgsmål, om billedet hjælper spillederen til bedre at forstå scenen, stemningen eller settingen.
Denne type billeder er i sagens natur altid meget konkrete. Det viser et tydeligt motiv, og der skal ikke være tvivl om, hvad i teksten det er at billedet relaterer sig til. Det er et billede, der skal bruges til noget.

162560099_297dc61843_m.jpgBilleder til at skabe en stemning
Stemningsbilleder relaterer sig ikke konkret til noget, der står i scenarieteksten, men skal give spillederen en stemning. Den type af billeder bruges i høj grad til at give mere luft i scenariet og fordi, det bare ser fedt ud. Denne type er ikke nødvendigvis konkrete, ja det er faktisk vigtigt, at de ikke er så konkrete, at man kan tro, at det er ment som en illustration til en scene. I dette eksempel er den nøgne kvinde ikke nødvendigvis en person, der optræder i scenariet. Hun skal vise, at det handler om sex og mystik ... og måske er hun en af de kvindelige spilpersoner. Det betyder ikke noget.

Formidlingsmæssige faldgruber
Formidlingsmæssigt kan det være farligt, at bruge nogle meget konkrete motiver til at formidle en stemning. Hvis man f.eks. ser et billede af en fabrik der brænder, er det meget logisk at tro, at der er noget i scenariet med en fabrik, der brænder. Selv om du har tænkt, at den brændende fabrik er et symbol på industrialismens undergang, så er det bare ikke det, læseren nødvendigvis afkoder. I værste fald kan scenariet komme til at virke som noget rod, hvis billeder og illustrationer fortæller en anden historie eller stemning end den som teksten fortæller.

Posted on Wednesday, June 7, 2006 at 10:16PM by Registered CommenterLars Andresen | CommentsPost a Comment

Billige billedbaser

Frederik gjorde mig opmærksom på iStockphoto som en mellemting mellem de professionelle sider og gratis-siderne. Et billede koster fra 1$ til 20$ alt efter hvilken størrelse, man ønsker. Til scenariebrug vil det oftest være 1$ eller 3$ billeder, man har brug for.

Jeg forsøgte at finde et billede af et kvindeligt spøgelse, og må indrømme, at jeg kom lidt til kort i forhold til de komercielle baser, men der er mange fine billeder. På nuværende tidspunkt er der 800.000 fotos på iStockphoto.

Til sammenligning er der 210.000 gratis fotos på sxc.hu, og umiddelbart ser det også ud til, at kvaliteten på iStock generelt er lidt højere.  

Posted on Wednesday, May 17, 2006 at 09:51AM by Registered CommenterLars Andresen | CommentsPost a Comment | References1 Reference

Gratis billedbaser

Der er faktisk flere ganske fine gratis billedbaser derude.

Stock Exchange
Stock Exchange (www.sxc.hu) er uden tvivl den bedste gratis billedbase (som jeg har fundet). Den er faktisk så god, at den garanteret inden længe begynder at blive en mikrobetalingsbase. Der er allerede en Expert del, hvor det koster penge at hente billederne i stor opløsning.

Ideen i siden er, at folk frivilligt uploader deres amatørbilleder til fri afbenyttelse. Det vil også sige, at kvaliteten spænder ganske bredt fra de virkeligt lækre billeder, til noget som ikke kan bruges til det store.

Fordelen ved at bruge en side som Stock Xchng er at billederne ofte er i en ordentlig størrelse. F.eks. er dette billede af et sværd 2300 x 3100 pixels, hvilket vil147724229_8bd1d7035b_t.jpg sige, at det uden problemer kunne knaldes op i A4. Og der er faktisk rigtig mange fine billeder inden for alle mulige mærkelige kategorier. Der ligger f.eks. en stor mængde rigtigt lækkert blankt pergamentpapir derude, som jeg brugte til Den Røde Pest.

En af reglerne for Stock Xchng er, at man ikke må bruge et billede uden at sige det til fotografen. Enkelte fotografer vil have, at man skal bede om tilladelse, før man må downloade deres billeder i høj opløsning. Det er generelt irriterende, for jeg har prøvet at bede om tilladelse, men fotografen vendte aldrig tilbage til mig. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har givet besked til en fotograf, når jeg har brugt et billede. Hvis det handlede om at bruge det i et af de magasiner, jeg er redaktionschef på, som går ud til 100.000 mennesker, så ville jeg nok gøre det, for at gøre fotografen glad, men ellers er jeg ret ligeglad.  

Når man henter så store billeder, så er det en fordel at vide, hvordan man skalerer billedet ned, da det ellers kan være lidt uhåndterligt.  

Deviant Art
www.deviantart.com er også en rigtig sjov side. Det skal siges med det samme, at quality-crap faktoren er virkelig ussel på Deviant Art, hvor forvirrede mennesker har det med at lægge det argerste lort ud til download. Men der er også nyttige og brugbare illustrationer, billeder og fotos.

Reglerne er de samme. Du må gerne tage tingene, men bruger du det til noget, skal du give kunstneren besked.

Siden er sværere at navigere på end nogen af de andre billedbaser. Indholdet er et hysterisk miskmask af computergrafik, fotos, tegninger, maleri og hvad ved jeg. Til forskel fra de andre sider, så er det til gengæld også en del afvigende og perverse billeder. Jeg søgte på "Ghost", og er var omkring 40.000 hits, hvoraf de fleste er ubehjælpsomme tegninger eller rodede computermanipulerede billeder. Efter at have kigget 150 billeder igennem fandt jeg det her.   

147733089_0fc1cb88ee.jpg 

Posted on Tuesday, May 16, 2006 at 09:09PM by Registered CommenterLars Andresen | CommentsPost a Comment | References6 References

Billedsøgning

Jeg blev for tre-fire år opmærksom på, at der fandtes nogle meget omfattende billeddatabaser på nettet. Baserne er selvfølgelig beregnet til professionelt brug, og det er meningen, at man skal købe billederne, men deres previews er i ok kvalitet til at blive brugt til at illustrere scenarier.

Det skal selvfølgelig siges med det samme, at det ikke er lovligt at bruge billeder fra kommercielle billeddatabaser med mindre, man har købt dem, men jeg har valgt at være ret ligeglad i og med, at mine scenarier bliver kopieret i så få eksemplarer ... og jeg tvivler på, at Corbis gider at reagere, hvis de opdagede, at jeg havde brugt deres billeder til et af mine scenarier, så længe det ikke er noget, jeg går ud og sælger. Men i samme åndedrag skal det så også siges, at jeg aldrig bruger billeder fra danske databaser.

Kommercielle billedbaser
Jeg bruger primært to billedbaser:
www.gettyimages.com
www.corbis.com
Baserne minder på mange måder om hinanden. Fordelen ved baserne er, at der er helt uhyggeligt mange billeder. F.eks. skulle jeg på et tidspunkt bruge et billede af en kop kaffe. På Getty er der 5.000 billeder, hvor der indgår en kaffekop. På Corbis er der over 10.000 billeder med en kaffekop. Det betyder, at det er muligt at finde lige præcist DET billede af en kop kaffe, som man har brug for. Fordi baserne er så omfattende, så betyder det også, at de HAR billeder af næsten alt, hvad man kan forestille sig.
Det største problem ved baserne er, at det fortrinsvis er amerikanske billeder. Amerikanske stockfotos af mennesker har ofte en særligt vammel kvalitet over sig.
147691928_118d1b51cd_m.jpgDet vil sige, at det kan tage lang tid at finde et godt portrætfoto af en person, som ikke bare signalerer amerikanske tilstande.
Mængden af billeder kan også betyde, at det er en smule uoverskueligt, men her gælder det så om at kunne effektivisere sin søgen.
TIP: Du skal registrere dig på baserne. Så slipper du for de trælse vandmærker.
TIP: Indstil siden så du ser 40-50 billeder af gangen. Standardindstillingen er på ca. 10 billeder, og det tager en krig at kigge 500 billeder igennem, når man kun ser 10 af gangen.

Meget konkrete søgninger Det gælder om at kunne de rigtige ord og kombinere dem, når du skal lave en konkret søgning. Lad os sige, at du gerne vil have et billede af en kvinde, der kigger sørgmodigt ud over havet. ”woman”, ”sorrow”, ”sea”. 147621012_b81365e764_m.jpg

Den var nem. Det er et ret typisk motiv. Lad os sige, at du gerne vil have et billede af en mand, der løber over en mark. ”man”, ”running”, ”field”. Igen masser af billeder.
Generelt om søgninger kan det anbefales at starte bredt ud og snævre søgningen mere og mere ind. Generelt betyder det ikke noget, om du skriver "sprinting" eller "running", og hvis et ord har flere meninger, så spørger søgemaskinen dig om, hvad det er, du mener.

Konceptuelle søgninger
Hvis man skal bruge et billede af noget, og det skal være en dyster stemning (som det ofte er i rollespil), så skal man kombinere sin ”ting” med ordene ”spooky” og ”horror”, som er keywords for dyster stemning. F.eks. kan man kombinere ”castle” med ”spooky”. Søger du blot på castle, får du flere tusinde billeder, mens du med ”spooky” kun får 48 billeder.

Eksempel på en søgning
Jeg sidder og laver et scenarie, der til dels handler om spøgelser, og jeg skal have et eller flere stemningsbilleder af et kvindeligt spøgelse. Det må gerne være uhyggeligt, men også smukt.

1. Jeg går ind på gettyimages.com og søger på ”ghost”147617947_d1fc78448c_t.jpg
Der er 292 billeder.

2. Det tager ikke så lang tid at kigge igennem, men jeg indsnævrer nu alligevel min søgen og vælger at søge på ”woman” inden for samme kategori. Nede på 117 billeder.

3. Jeg kan umiddelbart se, at der stadig er en del billeder uden for den genre, jeg kigger efter, så jeg tilføjer det velkendte ”spooky”. 66 billeder.

4. Jeg kigger igennem og finder to billeder, som jeg synes er rigtig fine, som jeg klikker på og får i en lidt større udgave.

147617944_a5abc31bb5_m.jpg

Den svære søgning efter det gode portræt
Noget som vi meget ofte har brug for, når vi skal bruge billeder, er portrætter. Desværre er de fleste portrætter på baserne hæslige stockfotos af storsmilende147617946_10d51c43fc_m.jpg amerikanere ... og fordi det er amerikansk så er der fyldt med negere, indere, asiater og alt andet der kan signalere multikulturelt. Oftest står de også i ekstremt opstillede situationer. Personligt prøver jeg at undgå det opstillede portræt, hvor personen kigger direkte ind i kameraet, fordi jeg synes, at det virker utroværdigt. Jeg vil hellere finde portrætter, hvor min person er i gang med en aktivitet. Hvis man vil have mere ægte billeder, så gælder det derfor om at kombinere søgningen af sit object (man, girl, woman, senior, business man, business woman, sexy woman, etc.) med en aktivitet så som. ”Dining”, ”dressing” (som at tage tøj på), ”talking”, ”laughing”, ”smoking” og så videre. Der er nogle aktiviteter, der er fotograferet flere gange end andre, men det er om at prøve sig frem. Jeg fandt f.eks. det her billede af en kvinde, der sidder foran et spejl ved at søge på ”woman”, ”dressing”, ”mirror”.

Undtagelserne
147617945_f794773410_m.jpgSelvfølgelig er der også en masse gode portrætter med øjenkontakt, de kan bare være lidt sværere at finde. Jeg fandt f.eks. ham her ved at søge på ”man”, ”30-35”, ”cool”, ”suit”. Han kunne godt have været en spilperson i ”Det Hemmelige Selskab”.

TIP: Hvis du finder et billede, som du er rigtig glad for, så kan du klikke på fotografens navn, og så får du alle hans eller hendes billeder. Det er meget sandsynligt, at fotografen har taget mange billeder i den stil, som du godt kan lide, og på den måde kan du måske være heldig at finde flere spilpersoner eller bipersoner af den samme fotograf og i den samme billedstil.

Det Hemmelige Arkiv
Hvis du laver historiske arkiver, så er The Hulton Archive uundværligt. Hulton Archive ligger inde under Gettyimages. Det gode ved Hulton Archive er, at der ikke kun er tale om opstillede fotos, og man kan finde billeder af næsten hvad som helst fra tidsperioden 1900-2000. Det er en fantastisk ressurse, når man skal bruge billeder til sit Call scenarie eller lignende. Jeg brugte det meget, da jeg fandt billeder til Den Danske Forbindelse.
Posted on Tuesday, May 16, 2006 at 05:57PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments2 Comments | References1 Reference