« Gratis billedbaser | Main

Billedsøgning

Jeg blev for tre-fire år opmærksom på, at der fandtes nogle meget omfattende billeddatabaser på nettet. Baserne er selvfølgelig beregnet til professionelt brug, og det er meningen, at man skal købe billederne, men deres previews er i ok kvalitet til at blive brugt til at illustrere scenarier.

Det skal selvfølgelig siges med det samme, at det ikke er lovligt at bruge billeder fra kommercielle billeddatabaser med mindre, man har købt dem, men jeg har valgt at være ret ligeglad i og med, at mine scenarier bliver kopieret i så få eksemplarer ... og jeg tvivler på, at Corbis gider at reagere, hvis de opdagede, at jeg havde brugt deres billeder til et af mine scenarier, så længe det ikke er noget, jeg går ud og sælger. Men i samme åndedrag skal det så også siges, at jeg aldrig bruger billeder fra danske databaser.

Kommercielle billedbaser
Jeg bruger primært to billedbaser:
www.gettyimages.com
www.corbis.com
Baserne minder på mange måder om hinanden. Fordelen ved baserne er, at der er helt uhyggeligt mange billeder. F.eks. skulle jeg på et tidspunkt bruge et billede af en kop kaffe. På Getty er der 5.000 billeder, hvor der indgår en kaffekop. På Corbis er der over 10.000 billeder med en kaffekop. Det betyder, at det er muligt at finde lige præcist DET billede af en kop kaffe, som man har brug for. Fordi baserne er så omfattende, så betyder det også, at de HAR billeder af næsten alt, hvad man kan forestille sig.
Det største problem ved baserne er, at det fortrinsvis er amerikanske billeder. Amerikanske stockfotos af mennesker har ofte en særligt vammel kvalitet over sig.
147691928_118d1b51cd_m.jpgDet vil sige, at det kan tage lang tid at finde et godt portrætfoto af en person, som ikke bare signalerer amerikanske tilstande.
Mængden af billeder kan også betyde, at det er en smule uoverskueligt, men her gælder det så om at kunne effektivisere sin søgen.
TIP: Du skal registrere dig på baserne. Så slipper du for de trælse vandmærker.
TIP: Indstil siden så du ser 40-50 billeder af gangen. Standardindstillingen er på ca. 10 billeder, og det tager en krig at kigge 500 billeder igennem, når man kun ser 10 af gangen.

Meget konkrete søgninger Det gælder om at kunne de rigtige ord og kombinere dem, når du skal lave en konkret søgning. Lad os sige, at du gerne vil have et billede af en kvinde, der kigger sørgmodigt ud over havet. ”woman”, ”sorrow”, ”sea”. 147621012_b81365e764_m.jpg

Den var nem. Det er et ret typisk motiv. Lad os sige, at du gerne vil have et billede af en mand, der løber over en mark. ”man”, ”running”, ”field”. Igen masser af billeder.
Generelt om søgninger kan det anbefales at starte bredt ud og snævre søgningen mere og mere ind. Generelt betyder det ikke noget, om du skriver "sprinting" eller "running", og hvis et ord har flere meninger, så spørger søgemaskinen dig om, hvad det er, du mener.

Konceptuelle søgninger
Hvis man skal bruge et billede af noget, og det skal være en dyster stemning (som det ofte er i rollespil), så skal man kombinere sin ”ting” med ordene ”spooky” og ”horror”, som er keywords for dyster stemning. F.eks. kan man kombinere ”castle” med ”spooky”. Søger du blot på castle, får du flere tusinde billeder, mens du med ”spooky” kun får 48 billeder.

Eksempel på en søgning
Jeg sidder og laver et scenarie, der til dels handler om spøgelser, og jeg skal have et eller flere stemningsbilleder af et kvindeligt spøgelse. Det må gerne være uhyggeligt, men også smukt.

1. Jeg går ind på gettyimages.com og søger på ”ghost”147617947_d1fc78448c_t.jpg
Der er 292 billeder.

2. Det tager ikke så lang tid at kigge igennem, men jeg indsnævrer nu alligevel min søgen og vælger at søge på ”woman” inden for samme kategori. Nede på 117 billeder.

3. Jeg kan umiddelbart se, at der stadig er en del billeder uden for den genre, jeg kigger efter, så jeg tilføjer det velkendte ”spooky”. 66 billeder.

4. Jeg kigger igennem og finder to billeder, som jeg synes er rigtig fine, som jeg klikker på og får i en lidt større udgave.

147617944_a5abc31bb5_m.jpg

Den svære søgning efter det gode portræt
Noget som vi meget ofte har brug for, når vi skal bruge billeder, er portrætter. Desværre er de fleste portrætter på baserne hæslige stockfotos af storsmilende147617946_10d51c43fc_m.jpg amerikanere ... og fordi det er amerikansk så er der fyldt med negere, indere, asiater og alt andet der kan signalere multikulturelt. Oftest står de også i ekstremt opstillede situationer. Personligt prøver jeg at undgå det opstillede portræt, hvor personen kigger direkte ind i kameraet, fordi jeg synes, at det virker utroværdigt. Jeg vil hellere finde portrætter, hvor min person er i gang med en aktivitet. Hvis man vil have mere ægte billeder, så gælder det derfor om at kombinere søgningen af sit object (man, girl, woman, senior, business man, business woman, sexy woman, etc.) med en aktivitet så som. ”Dining”, ”dressing” (som at tage tøj på), ”talking”, ”laughing”, ”smoking” og så videre. Der er nogle aktiviteter, der er fotograferet flere gange end andre, men det er om at prøve sig frem. Jeg fandt f.eks. det her billede af en kvinde, der sidder foran et spejl ved at søge på ”woman”, ”dressing”, ”mirror”.

Undtagelserne
147617945_f794773410_m.jpgSelvfølgelig er der også en masse gode portrætter med øjenkontakt, de kan bare være lidt sværere at finde. Jeg fandt f.eks. ham her ved at søge på ”man”, ”30-35”, ”cool”, ”suit”. Han kunne godt have været en spilperson i ”Det Hemmelige Selskab”.

TIP: Hvis du finder et billede, som du er rigtig glad for, så kan du klikke på fotografens navn, og så får du alle hans eller hendes billeder. Det er meget sandsynligt, at fotografen har taget mange billeder i den stil, som du godt kan lide, og på den måde kan du måske være heldig at finde flere spilpersoner eller bipersoner af den samme fotograf og i den samme billedstil.

Det Hemmelige Arkiv
Hvis du laver historiske arkiver, så er The Hulton Archive uundværligt. Hulton Archive ligger inde under Gettyimages. Det gode ved Hulton Archive er, at der ikke kun er tale om opstillede fotos, og man kan finde billeder af næsten hvad som helst fra tidsperioden 1900-2000. Det er en fantastisk ressurse, når man skal bruge billeder til sit Call scenarie eller lignende. Jeg brugte det meget, da jeg fandt billeder til Den Danske Forbindelse.
Posted on Tuesday, May 16, 2006 at 05:57PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments2 Comments | References1 Reference

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (2)

Well, hvis man nu gerne både vil have god samvittighed OG penge på kontoen, så kan man overveje www.istockphoto.com.

Her er priser for det første er lidt mere SU-venlige, hvor du kan købe et billede for mellem 1$ til 5$ og opefter. Prisen afhænger som også før af størrelsen. Man køber nogle credits som som så bruger af. Check it out.

Fotograferne er alt fra glade amatører til professionelle fotografer. For at sikre en ensartet kvalitet, sidder der nogle og vurderer billederne.

I skrivende stund er der ca. 800K billeder sans crap på sitet, og et velfungerende community. Very web 2.0.

Jeg har selv brugt til både Lady og Otto (træfigurerne) og i Badehotellet ('otel-skiltet).

Frederik
May 17, 2006 | Unregistered CommenterFrederik Berg Olsen
Den kendte jeg ikke. Det minder lidt om Stock.xchng Premium. Men hvis man vælger dem i small, får man billederne i lidt større udgave end previews på de kommercielle baser, og seks kroner for et billede er ikke meget. Det er fedt nok. Det kunne godt være, at jeg skulle prøve det engang.
May 17, 2006 | Unregistered CommenterLars Andresen

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.