« Forfatterkompendium til download | Main | Så tæt på Fastaval »

Middelkarakter til Fastaval

Allerførst: Fastaval gled uden videre bumb på vejen. Der var mad, der var øl, der var gode rollespil, der var brætspil i brætspilscafeen og der var flinke arrangører. Alligevel er jeg alt andet end glad for Fastaval i år, og noget af det kommer også til at ligge på mine egne skuldre. Og dette er ikke på nogen måde et angreb, men mere nogle tanker om, hvad der skal til, før jeg personligt på sigt vil blive ved med at prioritere Fastaval.Det skal også siges, at jeg havde en rigtig fin Fastaval med masser af sjove oplevelser og snakke med hyggelige mennesker.

Min oplevelse er at Fastaval er skrabet så meget ind til benet, at den nu som kongres ikke skiller sig ud fra andre kongresser. Det er efterhånden nået dertil, hvor jeg ikke kan være sikker på, at der er noget at lave, med mindre jeg spiller rollespilsscenarier. Og jeg oplever, at der er flere og flere af de deltagere, som jeg kender, der prioriterer Fastaval fra. Det er måske som sådan ikke det store problem, hvis der kommer nye deltagere og arrangørerer til, men for mig betyder det, at jeg mister interessen for at være med. Enten kunne man spille eller man kunne sidde og hænge i cafeen eller i ølteltet.

Hvad er der på Fastaval:
- Scenarier (bord og live)
- Priser til scenarier
- Café (eller bar kan man vel kalde det) med god mad
- Øltelt
- Fararos Cigarer (Butik)
- Mad i ok kvalitet
- Brætspil til udlån i brætspilscafeen
- John TV (Og fandme stort hurra for dem!)

Hvad er der ikke på Fastaval (som der har været)
- Dag 0 er svundet ind til et næsten ikke eksisterende punkt på onsdagen om Fastaval
- Æresgæst
- Workshops
- Foredrag, events, paneldebatter eller andet til inspiration om rollespil
- Reception for Æresottoen
- Fastavalavis eller magasin og dertilhørende redaktionslokale (og det er den, jeg tager på egne skuldre)
- Computerspilslokale
- Biograf
- Tema (jo, der var et tema, men det blev ikke brugt aktivt på kongressen)
- Stille og fredelige hyggelige områder (til brætspil og lignende)
- Bar/øltelt med tema, gøgl og hvad der nu ellers kunne findes på

Det er som mangeårig deltager på Fastaval, at det pludselig gik op for mig, at der skete meget lidt. Jeg husker, da der kom en forfatter ud og holdt et spændende foredrag i Fønixbaren. Eller da der var skuespiller ude til Dag 0 og fortælle om, hvordan man bruger kropssprog. Eller da Dag 0 handlede om at formidle kontakt mellem forfattere og spilledere. Eller da der var en spændende gæst fra udlandet. I år havde vi f.eks. besøg fra Finland. Det kunne da have været spændende, at høre ham fortælle om rollespilskulturen deroppe. Eller at der var lavet en plakat med alle forfatterne, så man kunne se, hvem der havde skrevet hvad. Eller da der blev lavet store nomineringssedler til æresottonominerede, så man kunne se, hvem de var, og hvorfor de var nominerede. Eller da der var det vilde Mexico-tema i baren, hvor der var levende musik, stand-up og generelle vilde indslag.

Det kan godt være, at jeg bare savner de gode gamle dage, men jeg er ked af at se, at de ting, som var med til at gøre Fastaval til noget helt særligt begynder at forsvinde. Det kræver en kæmpe indsats, hvis man vil lave et arrangement på Fastaval. Der sker ikke noget fedt, hvis man ikke knokler helt vildt for det, promoverer det, selv køber vin og snacks til en æresottoreception eller hvad pokker, det nu kan være.

Den udvikling jeg ser ske lige nu er, at der ikke er fundet på noget nyt til Fastaval siden der kom en café. I stedet for er der arrangementer som langsomt forvitrer og falder fra som f.eks. Dag 0.

Men et helt andet problem er så også skolen. Den egner sig ikke meget til at lave den slags arrangementer. Der er et kæmpe stort og meget u-hyggeligt fælleslokale, der var indrettet i år lidt som en militær spisesal og så er der cafeen, som er mørk og dyster og indrettet med små båse ... hvilket er hyggeligt, når man sidder og snakker, men som ikke ville egne sig til at afholde et foredrag eller lignende. Der er ikke noget spørgsmål om, at det ville kræve en kæmpe indsats at forvandle det store fælleslokale til et rart sted, men selvfølgelig kan det lade sig gøre.

Fastaval er sgu lidt ligesom min Toyota Carina lige nu. Den kører fint, der er plads til passagerer og bagage og den har en enkelt airbag, men den har hverken cd-afspiller, elektriske sideruder eller aircondition. Jeg siger ikke, at Fastaval skal være en Audi A6, men der er ikke plads til, at man fjerner særligt meget mere ekstraudstyr ... for der er ikke mere ekstraudstyr at tage af. Vi er nået ind til benet.

Lige nu har jeg lyst til at gøre noget ved det, for der er så mange ting, der fungerer fint på Fastaval, men jeg synes, at det kunne være så meget mere spændende.

 

 

Posted on Monday, April 9, 2007 at 05:00PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments6 Comments

Reader Comments (6)

Interessante tanker.

Jeg opfattede at jeg ret ofte manglede "de hyggelige steder". Kulden, den var også slem, indimellem selv forstyrrende for rollespillet.

Jeg har selv altid haft lidt svært at forstå hvorfor der skulle være alt "det der andet", som ikke var rollespilsscenarier. Men nu står det vældig klart for mig hvorfor. Workshop, hygge, gæst.

Hm, vi må arbejde på det.
April 10, 2007 | Unregistered CommenterOlle Jonsson
Ja, der var også engang, hvor jeg argumenterede for, at der bare skulle være rollespil på Fastaval og alt det andet var mere eller mindre overflødigt fyld. Det synes jeg slet ikke mere.

Men noget af det, som egentlig slog mig var, at det hele bare var - undskyld Fastaval - så crappy. Udover kvaliteten på maden, så var der ikke noget, som bare var imponerende eller fedt. Der var mange småting, hvor jeg bare blev sådan småskuffet ... ikke i sig selv noget kæmpe stort, men bare mange små ting: Informationen vidste ikke, hvornår busserne kørte, der var ikke mulighed for lige at få printet noget, der kom ikke nogen oversigtssedler over holdfordelingen op, nomineringssedlerne (både til æresotto og otto) var grimme (ja, jeg sagde jo, at det var småting). Der var grimt over det meste på skolen, og det var altså lidt trist og koldt og det gjorde ikke noget for stemningen. Det var ikke rigtig til at skelne, hvad der var brætspilsområde og hvad der bare var folk, der hang ud.

Men der var da også fede ting. De små sms'er var fine. Dommerne holdt en lille reception for forfatterne med frugt og vin. Alletiders og hyggeligt.

Men jeg tror faktisk, at en af mine største anker er, at der simpelthen bare var så grimt, koldt og trist over det hele ... og det er jo altså ikke kun Fastavals skyld. Det var koldt og blæsende, og det betød at der var koldt på skolen, og man havde ikke lyst til at hænge udenfor.
April 10, 2007 | Unregistered CommenterLars Andresen
Det betød i hvert fald meget, at skolen havde valgt at slukke for varmen.

Jeg synes, du har nogle fede ideer, men meget af det handler garanteret også om ordentlig information og reklame for de ting, som faktisk sker. Morten Greis havde jo arrangeret to gange indie, hvor man uden tvivl kunne være hoppet på uden nogen forudsætninger. Kunne det ikke udvides til et tilbud i alle perioder - altså indie uden fast deltagerliste, men hvor man bare kørte med dem, der nu havde lyst. Det egner flere af de spil sig vist ret godt til.

Der foregik også nogle spændende ting i brætspilsområdet - der var fx flere designere, som havde spil med til test. Men det var bare ikke særligt overskueligt eller synligt.
April 11, 2007 | Unregistered CommenterKristoffer Apollo
Ja, det handler utroligt meget om, at få gjort opmærksom på, at tingene sker. Jeg synes der burde være en slags "opråber" eller informationsansvarlig på Fastaval, som under selve kongressen gør opmærksom på, hvad der sker af spændende ting rundt omkring. FastavalRadio! :-)
April 11, 2007 | Unregistered CommenterLars Andresen
Jeg tror, at en del af problematikken er, at de relativt store administrative byrder og øgede krav til administrationen banale, men vigtige ting som fx mad, logistik etc. dræner bunkermedlemmer og general for kreativ energi - eller i hvert fald fylder så meget tids- og tankemæssigt, at der ikke er plads til et fokus på det kreative og levende.

Jeg overvejer alvorligt, om det skal være generalens job at udstikke kreative visioner for Fastaval - jeg frygter i hvert fald, at der ikke bliver plads til specielt kreative kreative visioner.

I stedet arbejder jeg med tanken om at lægge det kreative og visionære arbejde over i andre hænder, som bunkeren så i stedet skal søge at sikre frirum og en sund platform at arbejde ud fra.

Men det er stadig bare uformaliserede tanker her få dage efter Fastaval.
April 12, 2007 | Unregistered CommenterJesper Wøldiche
Jeg ved ikke, om det er helt rigtigt, men jeg oplever at den kreative side af Fastaval og den administrative side af Fastaval efterhånden er blevet meget skilt fra hinanden. Der var jo engang, hvor man sad nede i Fasta og lavede det kreative sideløbende med det praktiske, men sådan er det jo af gode grunde ikke mere.

Jeg tror, at det er MEGET vigtigt at have det kreative med i bunkeren på den ene eller anden måde, så der også er en beslutningskompetence hos de folk, der laver det kreative. I år kom der f.eks. ikke plakater (det var en udgift på 500 kr), fordi jeg ikke havde beslutningskompetencen til bare at sige, at nu trykte vi altså den plakat selv om der var uenighed om, hvorvidt det skulle være den ene eller anden slags.
April 12, 2007 | Unregistered CommenterLars Andresen

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.