« 15 år som scenarieforfatter | Main | Bidrag til Fastaval »

Fastaval 2010 ... the dungeoneering

Der er fire måneder til, at scenarier til Fastaval 2010 skal afleveres ... og det er egentlig ikke så lang tid - og slet ikke når jeg nu igen har planer om at deltage med to bidrag. Jeg idéudvikler på et lille novellescenarie til den kommende W40K-antalogi, samt et alternativt remake af det klassiske dungeon-scenarie. 

Warhammer 40.000
Jeg lod mig lokke med til det første idémøde til W40K-antalogien, og jeg havde egentlig ikke givet det så mange tanker, men det var et ganske inspirerende møde, og jeg vil give Kristoffer Rudkjær (eller var det Nis, som sagde det) fuldstændig ret i, at 40K-universet faktisk egner sig bedre til novellescenarier, end til de store episke scenarier. 

Min umiddelbare idé var at lave noget baseret på Space Hulk eller Epic - simpelthen fordi, at det er de eneste 40K spil, jeg har været i nærkontakt med, men Kristoffer lavede en rigtig fin introduktion til universet, så der begyndte at dukke lidt flere tanker op. 

80'er dungeons
Min anden idé er lidt mere finurlig, og den har spøgt i min hjerne i et halvt års tid. Faktisk startede det med en Facebook-opdatering som var noget i stil med: "Lars synes, det kunne være vildt, hvis man kunne samle nogle venner og gå ned i en dungeon og finde guld". Jeg tror nok, at jeg i de dage havde siddet og spillet en "Rogue"-emulator, som jo er det allertidligste dungeonspil til computeren, og så dukkede tanken om, at jeg selv og fire af mine venner iklædt skudsikre veste og bevæbnet med baseballkøller gik ned i en dungeon på Assistens Kirkegård for at finde guld op.

Mine første tanker var, at scenariet skal være en hyldest til de tidlige dungeon-scenarier, mange spillede i midten af 80'erne og en hyldest til D&D - men jeg er meget bevidst om, at det IKKE er sjovt, at spille Bargles Hævn eller lignende dungeon-scenarier i dag, så der skal en andne vinkel og en anden tilgang til. 

Så kom jeg til at tænke på Order of the Stick, som er en tegneserie om et D&D-party, hvor en stor del af komikken ligger i, at de er udmærket klar over, at de følger nogle ofte lidt tåbelige regler - det er altså i høj grad på metaplanet, at den er sjov. Og jeg kom så igen til at tænke på Skovgaards Lige ud af Landevejen, der i høj grad arbejdede med (og tog pis på) hele metalaget i de klassiske D&D-scenarier. Jeg synes dog så ikke, at det blev gjort med nok kærlighed og glimt i øjet til genren, som i højere grad blev udstillet og gjort til grin. 

Men, men, men ... både OotS og Skovgaard har fuldstændig ret i, at dungeons og D&D ikke er sjovt i sig selv. I min egen Warhammerkampagne (Enemy Within) har spillerne tilbragt tre sessioner i Castle Wittgenstein, som meget minder om en dungeon, og groft sagt, så er det ved at blive kedeligt. 

Lige nu er tanken, at mit dungeon-scenarie foregår i 1986 (det var deromkring, at jeg begyndte at spille D&D, og karakterne er unge Københavnere, der måske ligefrem selv spiller lidt rollespil. De er de lidt nørdede outcasts (The Goonies, Monster Squad) og de er i funktion et party. Gruppen af venner opdager, at der er en nedgang til en dungeon på Assistens Kirkegaard, hvor de går på eventyr - ikke som deres D&D-karakterer, men som dem selv. Men fra deres D&D-scenarier kender de til konventionerne for, hvad de bliver udsat for og hvor der er mangler på logik - hvilket igen betyder at spillerne selv, kan bruge deres dungeon og D&D-knowledge, fordi det forudsættes at nogle af spilpersonerne har den. (Og Merlin Mann skal selvfølgelig være en af spilpersonerne!)

Det skal selvfølgelig være en komedie. Og det er meningen, at man skal grine meget. Og grine af sig selv og den dungeon-logik, der engang var fuldstændig naturlig. 

Hvorfor der er en dungeons på Assistens Kirkegård ved jeg ikke. Jeg tror, at det skal starte relativt ufarligt og som et spændende eventyr for det unge party, og så skal der senere komme en alvor, hvor det ikke bare er deres egne liv, der er i fare, men måske ligefrem hele København. Jeg overvejer at bygge det hele lidt over Bargles Hævn (basiseventyret i Det Røde D&D-sæt), hvor man starter med at gå ned i en dungeon bare for at finde guld, men finder så ud af, at der er en ond troldmand, der truer ens hjemby ... og at han har en DRAGE!

 

Posted on Monday, September 28, 2009 at 10:53AM by Registered CommenterLars Andresen | Comments6 Comments | References1 Reference

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (6)

Du skulle måske prøve at kigge på Mazes and Monsters, som var en anti-D&D roman, der blev filmatiseret med Ton Hanks i hovedrollen. Der beslutter de sig for at spille 'live' ved at gå ned i de lokale grotter og konstruere en dungeon. Senere bliver den ene af dem vanvittig og kan ikke skelne fantasi fra virkelighed, og han render nu rundt i byen i den tro, at han er sin karakter.

Der skal næsten noget D&D-scare ind i scenariet.
September 28, 2009 | Unregistered CommenterMorten G. Petersen
Oh ja ... D&D-scare. Det vil jo også være passende, når det nu foregår midt i firserne.

En kort overgang tænkte jeg på at lave et scenarie, der handlede om rollespillets unge dage - altså hvor man spillede unge rollespillere ... men det var en lidt underlig ufokuseret idé, som tog sig selv lidt for alvorligt, men det var netop tænkt at det skulle bygges over noget D&D-scare.
September 28, 2009 | Unregistered CommenterLars Andresen
wow jeg ville rigtigt gerne se en episk kamp mellem nogle high level noerder og en drage over kbhs tage!

en klassisk ting i horror er at myndighederne ikke tror paa en til det er forsent og truslenbryder ud, og kun vor helt kan redde dagen.

kunne man bruge det i kombination med D&D scare. Alle tror at spillerne er blevet vanvittige naar de snakker om en drage under kbh. og spillerne er de eneste som faktisk ved (tror?) at der er en drage under kbh?

eller noget bare mine stroeg tanker, men det lyder i hvertfald ritigt fedt.
September 28, 2009 | Unregistered CommenterSimon P
Metadungeon & D&D-scare: Se Roser er Røde på Rylle.

Lars, er det sådan i retning af From Dusk Till Dawn? At filmen knækker over på midten genremæssigt?

Hvad med at snige en dokumentarfilmsvinkel ind - lade spillerne/spilpersonerne blive interviewet til et kamera til en dokumentarfilm om den nye (farlige) hobby?

Der er mange vinkler - glæder mig til at se, hvad du finder frem til.
September 28, 2009 | Unregistered CommenterFrederik J. Jensen
From Dusk til Dawn er egentlig en meget god reference, som jeg ikke lige havde tænkt på ... men egentlig nej, jeg har ikke tænkt det som et genrebrud.

Det primære formål med scenariet (og det, som jeg ser som det største potentiale for morskab) er at lave et scenarie om at spille Dungeons & Dragons. Jeg havde jo for nogle år tilbage den der idé om at lave et egentlig dungeon-scenarie ... men har ligesom indset, at det ikke bliver morsomt. Eller at det i hvert fald bliver svært at få det der metalag, hvor vi griner af, at vi spiller et dungeon-scenarie kommer ind.

Jeg er ved at komme frem til, at der samtidig skal være et plot og en historie, og at de ikke bare skal sendes ned i en dungeon for at hente guld. Jeg har en idé om, at de skal finde deres forsvundne spilleder (en pige, der repræsenterer prinsessen), og at det fører dem ned i dungeonen. Men, men, men ... så mister jeg bare det helt basale element af, at eventyrerne frivilligt går ned i en dungeon for at finde guld og skatte - og det var egentlig det, som jeg synes var sjovt.

En løsning kunne være, at lade deres spilleder føre dem NED i dungeonen, hvor hun så bliver taget af den onde troldmand, så det starter som klassisk dungeon=guld=xp, hvor selve plottet først kommer senere - men det kan være, at en spiltest skal hjælpe mig med at få afklaring.
September 29, 2009 | Unregistered CommenterLars Andresen
Husk nu, at der på forsiden skal stå:

Et modul af Lars Kaos Andresen
September 29, 2009 | Unregistered CommenterKristoffer Apollo

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.