« | Main | Forfatterweekend i Vedbæk »

Sådan var Fastaval 2010

Den korte udgave er, at Fastaval 2010 stod i scenariernes tegn. Dette både fordi, at scenarierne var af overordnet høj kvalitet, og fordi resten af Fastaval holdt sig på det basale niveau.

I forhold til 2009 var 2010 overordnet et par skridt tilbage, hvilket skyldtes at alt ikke var gået optimalt for arrangørerne, samt at vejret var til pis, hvilket ikke skal komme arrangørerne (særligt meget) til last. Det største problem var, at Skæring Skole i år også var udlånt til andre arrangementer, hvilket medførte færre spillokaler og færre lokaler at lave andre arrangementer i. De stakkels Dirtbustere måtte f.eks. overnatte i et lokale, hvor de skulle være ude klokken 09.00 om morgenen, og i forhold til, at der både skal være tid til arbejde og fest for DB'erne, var det ikke så godt for dem.

Det negative

Klokken 09.00 spilblok
At have en blok, der starter klokken 09.00 er ikke nogen god idé. Jeg er helt med på, at det skyldtes manglen på spillokaler, men der var scenarier, som skulle starte op med tre hold, og som endte med at få et enkelt hold afviklet. Men jeg er nu også sikker på, at det var en engangsforestilling.

Koks med bedømmelsessedler
Nogle ting gik lidt galt på Fastaval, og jeg havde selv en frustrerende onsdag aften, hvor jeg forsøgte at finde bedømmelsessedler til 6 af mine 9 hold på Dungeon. Der var så gået koks i kommunikationen og nogen havde tænkt, at man da bare kunne printe de ca. 1.000 bedømmelsessedler PÅ Fastaval (hvilket nok ikke var det smarteste), men det er svært, når den ene printer, man havde taget med var gået i stykker. Æv, ingen bedømmelsessedler onsdag aften - især synd, når nu dommerne faktisk havde taget et par initiativer for at få flere til at aflevere sedlerne.

Madkø
Kald mig bare et elitært gammelt røvhul, men jeg gider simpelthen ikke stå i kø i 30 minutter for at få en omgang kødragout med brød. Jeg savner luksusmaden - ikke kun fordi maden var bedre, men fordi det betød, at der var to køer, hvilket fik det hele til at glide nemmere. De alternative og udmærkede sandwiches var desværre ofte udsolgt - og de kunne ikke købes i cafeen, så alternativet til madkøen var at stå og vente oppe ved kiosken på, at der kom sandwiches.

Kedelig banket
Lad mig slå helt fast: Banketten fungerede fint og gjorde hvad den skulle, men så gjorde den heller ikke mere. Der var groft sagt meget ævl oppe fra scenen og ingen underholdning. Jeg savnede helt vildt Best of John TV. Jeg savnede en fællessang. Jeg savnede noget, som ikke handlede om, at vi skulle klappe af nogen, som havde gjort noget på Fastaval.

Det positive

Gode scenarier

Jeg kørte selv Fucking Mental og Dungeon og spillede Salvation, men hørte også meget positivt om mange andre scenarier. Der er en klar fornemmelse af, at kvaliteten af scenarierne er rykket et hak op. Det skyldes nok at kvalitet avler kvalitet og Fastaval er inde i en positiv cirkel, samt at de scenarieansvarlige har gjort en del for at skabe positivitet omkring det at skrive for Fastaval, samt hjulpet mange scenarieforfattere mere eller mindre direkte.

Afvekslende scenarier
Psykodrama, fortællespil, indlevelse, action, klassisk fantasy, science-fiction, Jeep og så videre. Der har i meget høj grad været noget for enhver smag på Fastaval i år.

Samlet karakter på 13-skalaen: 9 (for de mange gode scenarier)

 

 

Posted on Monday, April 5, 2010 at 02:21PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments5 Comments | References1 Reference

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (5)

Jeg er fuldstændig enig med dig. Der var nogen punkter der nærmede sig den uacceptable bundgrænse - fra den forkerte side.
Lokalerne og madkøen.
Madkøen er især påfaldende, fordi det er så nemt at løse. Man kunne fx nemt have lavet to eller tre startsteder for køen. Hvilket alt andet lige, ville have kortet den væsentligt.
Det var hyggeligt i år og scenarierne var ret fantastiske.
April 5, 2010 | Unregistered CommenterMichael Erik Næsby
Hej Lars, og tak for en hyggelig Fastaval.

Jeg vil gerne kommentere på det med spilstart kl. 9. Det frafald du beskriver er voldsomt, men jeg vil minde om at morgenblokken altid har været notorisk ramt af frafald. Det bliver selvfølgelig ikke bedre af, at det er en time tidligere, men jeg er ikke overbevist om, at det gør den helt store forskel. Og flere og flere scenarier efterhånden kun er fire timer lange, er der virkelig meget spildtid hvis blokken starter kl. 10 eller 11.I en situation med lokalemangel var det en no-brainer at lægge blokkene sådan, men selv hvis vi havde rigeligt med lokaler synes jeg, at der er en overvejelse i, hvordan man bedst udnytter dagen på Fastaval. Jeg synes tidligere det har været problematisk, at man har sluttet et scenarie kl. 14-15 stykker og så reelt ikke kunnet lave andet end at drikke øl indtil kl. 20.

Hvad er dit bud på en god Fastaval-dag? Vi har designet årets dage med følgende overvejelser:

* ca. 50-50 fordeling af scenarier imellem fire og seks timer.
* to timers spisepause om aftenen, da mad kan være forsinket, tage lang tid at udlevere og også skal spises.
* en times pause mellem spilblokke, så der er rum til at gå lidt over tiden og til at spilledere kan forberede deres lokale lidt tid i forvejen.
April 5, 2010 | Unregistered CommenterAnders Frost Bertelsen
Meget af det praktiske bøvl hænger åbenlyst sammen med, at der var så meget rod med at skaffe skolen, og at det i sidste ende blev en meget mindre en optimal løsning med Skæring. Jeg havde også en fornemmelse af dårligere rengøring, end jeg har set i årevis på Fastaval (hvilket hænger sammen med både det våde vejr og DB'ernes for ringe arbejdsforhold).

Alt det praktiske bøvl, som skulle løses på kort tid, er vel også forklaringen på, at der har manglet overskud til at lave kreative og sjove indslag. Det virkede meget som en hårdt tilkæmpet basis-Fastaval.

Jeg tror og håber, at det bliver bedre næste år.

Men til gengæld var det superfedt med den enormt høje scenariekvalitet i et bredt og varieret udvalg. Hvis Klaus og Kristos kan holde både nye og gamle forfattere til ilden i to år endnu, bliver det jo bare endnu bedre.

Mht. starttid kl. 9 kan jeg godt forstå de overvejelser, Anders beskriver ... men det er bare ikke optimalt. Måske manglede der nogle helt korte scenarier, som kunne have givet mere fleksibilitet i blokplanen?
April 5, 2010 | Unregistered CommenterKristoffer Apollo
@ Anders: Næste år er der forhåbentlig ikke det store lokaleproblem. Klokken 09 er simpelthen bare for tidligt. Fastaval er ikke vågnet op endnu. Men jeg er enig med dig i, at der bør være plads til mere end bare 11-17 og 20-02. Egentlig fungerede det vel egentlig ok sidste år med den flydende spilstart? I år var der bare ikke så mange af de korte scenarier, men det kunne man jo måske fremelske?

Jeg synes, at det var fedt, at køre Fucking Mental mellem 14 og 18, gå hen og spise og snakke lidt og så spille Salvation klokken 20-01. Jeg var smadret klokken 11, men jeg var frisk klokken 14. Så jeg synes ikke, at det er en dårlig idé at rykke rundt på blokkene - klokken 9 om morgenen er bare for tidligt for de fleste på Fastaval.

Man kunne også forsøge at gentænke hele madhalløjet. Jeg synes det fungerede dårligt i år. Alt ALT for lange køer. Hvad nu, hvis det var sådan, at man kunne komme og hente en portion mad fra klokken 17 til klokken 20? Og at det ikke behøvede at være opøsning fra store gryder, men måske et koncept, hvor der blev udleveret en bakke lidt i stil med flymad?

Det kunne virkeligt være dejligt at gøre madudlevering lidt mere fleksibelt - og det kunne også skabe mere rum for alternative spilblokke.
April 5, 2010 | Unregistered CommenterLars Andresen
Den flydende spilstart er en sjov idé, men den ændrer ikke ved, at scenarier tager en vis tid og skal passes fornuftigt sammen. Jeg kan se to interessante måder at bruge den:

-At alle hold starter, så scenariet slutter kl. 17, dvs. første blok starter et sted mellem kl. 11 og kl. 13. Det skaber måske lidt mindre fleksibilitet i reservekøen, men man kan både sove længe og spille scenarie samtidig.

-At man tilmelder sig en række scenarier og en række starttidspunkter, og at de holdlægningsansvarlige så opretter hold på de tidspunkter hvor folk gerne vil spille. Potentielt meget spændende, men et kæmpe arbejde at koordinere, og de samme reservekøsproblemer.

En række af de helt korte scenarier som Kristoffer nævner kunne give en masse flere muligheder. Måske skal man væk fra, hvordan det var i år, hvor der var 20 noveller fordelt i bundter på 1, 3, 7 og 9 og istedet. Kunne en antologi fungere, selvom man ikke spiller to-tre noveller i træk?
April 6, 2010 | Unregistered CommenterAnders Frost Bertelsen

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.