152699377_af5bcc0680_m.jpgJournal

Nej, det er ikke en debat, men det er her, at jeg skriver om alt, der vedrører rollespil. Du er velkommen til at kommentere her og alle andre steder på min side.

Redigering af scenarier

Jeg sad og var ved at skrive endnu et indlæg om redigering, da det gik op for mig, at jeg egentlig ikke har læst så mange scenarier med redigeringsbrillerne på. Så i stedet for endnu engang at tage noget redigering op, som måske kun jeg synes er et problem, spurgte jeg en række scenarieforfattere, som også har læst en del scenarier i tidens løb, om, hvad de mener, er de største problemer omkring redigering og formidling af scenarier. Pointen med at finde problemerne er selvfølgelig at blive opmærksom på, at der er nogle områder, man skal passe på, men jeg vil også skrive nogle artikler om lige netop de ting, som de andre forfattere har nævnt, ud over de indledende artikler.

Jeg har fået mange inspirerende svar, og har fået en bedre forståelse for, hvor der er problemer med formidling af scenarier. Groft sagt kan problemerne deles op i tre overskrifter, som vil blive behandlet i hver sin artikel.

Redigering af sproget
Strukturering af indhold


Redigering

Thomas Munkholt synes ikke, at det er stavefejl og kommafejl, der for alvor generer, men han påpeger en del andre områder, hvor små fejl i teksten kan være problematiske. Han nævner følgende ting:

De små ting:
- Skiftende navne
- Hvorvidt evner/titler og andre faste termer skrives med stort/småt
- Random brug af engelsk
- Forvrøvlet sludder midt i en ellers logisk sætning (= regelsnak midt i forklarende udsagn)

De større ting
- Når ting ikke bliver forklaret i den rigtige rækkefølge, så man mangler viden som læser (og måske først får den senere)
- Når karakterer og bipersoner ikke forholder sig til hinandens viden; de formodes at være venner, men den ene har ingen forhåndskendskab til den anden
- A-til-B huller; plottet er der måske, men det bliver ikke forklaret sammenhængende

Omkring de små ting, som Thomas nævner, er det meste af noget som man burde kunne undgå ved at læse en korrektur af scenariet eller endnu bedre, at få andre til at læse det igennem. Det er mere eller mindre umuligt at undgå den slags problemer Thomas nævner.

De større ting er mere problematiske, især fordi at det er fejl, som er meget svære at fange selv. Det er utroligt svært at læse sit scenarie og lade som om, at man ikke kender det til punkt og prikke. Skal man opdage de plothuller og problemer med rækkefølgen af de ting, man forklarer i scenariet, skal man have en anden til at læse det igennem, og hvis der er kritikpunkter omkring de ting, skal det tages alvorligt.  

Olav Kjær, som i hvert fald har læst 100 scenarier, er enig med Thomas Munkholt i, at det ikke så meget er kommafejlene og mindre fejl, der plager scenarierne, men dermed ikke sagt, at fejlene ikke skæmmer.

”Jeg synes det største problem er scenarier som ikke er læst igennem. Mange scenarier er skæmmet af helt indlysende småfejl som kunne være fundet ved en enkelt  gennnemlæsning. Ord der er faldet ud, halve sætninger, slåfejl etc. Halvfems procent af alle fejl kunne være fundet af en almindelige læser uden nogen speciel sproglig ekspertise. Kommafejl og mere subtile grammatiske fejl (hans/sin, afsted/af sted etc.) lægger jeg til gengæld ikke selv mærke til, så det synes jeg ikke har den store betydning,” mener Olav.

Olav er også inde på brugen af de engelske ord, som jeg må indrømme ikke er noget, jeg har tænkt så meget over, men ved at sidde og kigge nogle af mine egne ældre scenarier igennem, kan jeg egentlig godt se, at det er grimt at skrive, at ”krigeren svingede sit to-hånds sword of lightning”.

Olav skriver: ”Anglicismer er ret almindelige og irriterer mig meget! Altså hvor man har taget engelske udtryk og oversat dem halvvejs. A.la. "Den Bavariske Illuminati", som jeg så i et scenarie. Også når man skriver sammensatte navnord i flere ord, sådan som man gør på engelsk. Det er formodentlig den mest udbredte grammatiske fejl.”

Det skal ikke være perfekt
Det er ikke alle, som jeg har spurgt, der har det samme forhold til problemerne omkring redigering. Lars Kroll har et mere afslappet forhold til redigeringen:

”Tegnsætningsfejl generer ikke mig synderligt, men stavefejl gør. specielt fordi det er så nemt at undgå. Men dybest set synes jeg som sagt at niveauet er fornuftigt: Det er jo ikke alle der skriver scenarier der normalt lever af at skrive, og sådan bør det være: Derfor synes jeg også der skal være plads til de scenarieforfattere der ikke lige har fanget "nyt
komma" reglerne.”

En af de vigtigste pointer er, at det ikke behøver at være perfekt. Jeg har lavet mange magasiner for meget grundige kunder. Magasiner, hvor der er læst korrektur mange gange, og det er umuligt at undgå, at der sniger sig fejl ind. Men problemet ved scenarierne er, at der sommetider er så mange fejl, at det bliver forstyrrende for både stemningen og forståelsen af scenariet.

Redigeringen er det område, hvor det er nemmest at gøre noget ved problemerne. Det handler om at fange fejl, misforståelser, uklarheder og den slags. 75 procent af alle fejl kan fanges, hvis man får en ven, som bare ved lidt om at skrive, til at læse scenariet grundigt igennem med en rød kuglepen i hånden.

Plothullerne, som Thomas Munkholt nævner, er sværere lige at rette til, men de er endnu vigtigere at fange. Der kræver det, at man har en læser, som læser scenariet med de øjne, som en spilleder læser et scenarie med: Kritiske øjne som hele tiden leder efter hullerne, for det er hans røv, der er udsat, når spillerne pludselig ikke kan komme videre i scenariet.

Næste artikel handler om strukturering af indholdet, hvor Sanne Harder, Brian Rasmussen, Sebastian Flamant og Lars Kroll kommer på banen.

 

Posted on Thursday, November 9, 2006 at 06:22PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments1 Comment | References1 Reference

Supermarked eller specialbutik

Michael Erik Næsby har endnu engang taget spørgsmålet om debatforum vs. blogs op på RPGforum.

Jeg har det virkeligt godt med, at have startet min egen side som alternativ til kun at have RPGforum. Og jeg er også glad for, at der er så mange andre rollespillere, der har deres egne sider. Nu synes jeg egentlig, at det er meget få diskussioner, som har været eksklusivt på diverse blogs. Det emne som har fået mest vind i sejlene på nogle få blogs er "indie-rollespil", som Per, Peter og Munkholt har onaneret (på den fede måde) over i snart flere år. Og det er da godt nok ikke fordi, at det emne ikke har været forsøgt vendt på RPGforum mange gange med mere eller mindre held.

Jeg tror overhovedet ikke, at den stilstand som til tider opleves på RPGforum skyldes de mange blogs, som er skudt op. Der har altid været mere eller mindre gang i diskussionerne på RPGforum, ligesom der også hen over sommeren var MEGET stille på blog-fronten.

Det jeg godt kan lide ved at besøge forskellige folks blogs er det fokus, som jeg finder der. Jeg vil sammenligne det lidt med at gå i supermarkedet fremfor at gå i specialbutikken. Det er fedt nok at gå ind i RPGforum-supermarkedet, men det er også fedt at besøge Peter Dyrings ostebutik, hvor jeg kan stå og tale lang tid over disken om en emmenthaler ... uden at genere alle de andre kunder, som bare skal have en Danbo ... eller som slet ikke skal have ost, men alligevel lige vil sige, hvad de mener om emmenthaleren.

Jeg synes det er en fordel, at vi har begge typer af fora i miljøet, og jeg tror overhovedet ikke på, at blogsene slår RPGforum ihjel.

Posted on Monday, November 6, 2006 at 03:22PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments2 Comments

Forfattermagasinet skudt af sted

Med tre dages forsinkelse er magasinet sendt af sted til kopiering. "Tre dage siger du? Hvordan blev du forsinket tre dage?

Ja, magasinet har faktisk været færdigt siden mandag, men problemer med at få printet, lave ordentlige PDF'er, som ser ud på printet som på skærmen, lave packages, som så alligevel ikke pakker alle fonte ned, billeder som bliver beskadiget, fordi de ikke er tiff eller psd og hvad ved jeg, forsinkede simpelthen det hele tre dage.

Og det skal man jo huske på. Det kan også ske, når man laver sit scenarie.

Nå, men nu er det i hvert fald klar til kopiering og udsendelse, så vi håber meget, at det dukker op i starten af næste uge. 36 siders good stuff om at skrive scenarier

286934436_f61ed3cb44.jpg 

 286939971_5ffdb67dcb.jpg

 

 

 

 

 

Posted on Thursday, November 2, 2006 at 06:24PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments12 Comments

Konstanten i dansk rollespil

Artiklen har været bragt i Viking Cons jubilæumsskrift, og nu kommer den så også her. 

Same procedure as every year James

Meget har forandret sig på 25 år. Vi er gået fra Commodore Vic-20 til Xbox-360. Fra Advanced Dungeons & Dragons til Forge. Men nogle ting er stadig de samme.

Der er intet så uforanderligt i det danske rollespilsmiljø som kongressen. I 25 år, har den danske rollespilskongres stået som en magisk mur. Dungeons & Dragons blev afløst af Vampire the Masquerade som igen blev afløst af regelløse dramaer, og nu er cirklen ved at blive sluttet med indierollespil. Denne smukke dans af skiftende former for rollespil er år efter år blevet præsenteret på folkeskoler rundt omkring i landet, hvor der er blevet købt toast og cola i aulaen og udenbys gæster har overnattet i en gymnastiksal i soveposer. I løbet af kongressen har deltagerne benyttet sig af tilbuddene om at spille forskellige rollespil i større eller mindre grupper, og når de ikke har spillet rollespil, har de kunnet spille brætspil eller hygge sig i et fællesområde.
Den største revolution i det danske kongresmiljø skete, da et lyst hoved i 1993 foreslog, at man lejede en bande walkie-talkies, så man bedre kunne koordinere logistikken under selve kongressen og især omkring spilstart. Intet andet har haft større betydning, og hvis ikke det var sket i 1993, var der nok ikke nogen, der havde tænkt på den slags, før mobiltelefonerne var kommet til. Den basale kongres har i 25 år bestået af scenarier, toast, skole og sovesal.

279051334_d1ebeb6637.jpg

Forandring for forandringens skyld
Måske er det fordi, at opskriften virker, men jeg er ikke helt sikker. Jeg har med største fascination set udviklingen i vores scenarie- og rollespilskultur, og hold da op, hvor er der sket meget i bare de omkring 15 år, jeg har været aktiv på kongresserne.
I 1991 skulle jeg køre et scenarie, jeg tror nok, at det var et Runequest-scenarie eller noget i den stil. En times tid før spilstart, blev jeg kontaktet af forfatteren, som spurgte, om jeg kendte systemet. Jo, ja, det gjorde jeg da. Fedt! Kunne jeg så ikke lige lave seks characters i tre kopier, mens han prøvede at finde en kopimaskine.
I 1992 kunne man risikere at dukke op til et scenarie, som i bund og grund bestod af seks halvtomme charactersheets og en spilmester som sad og flandrede med tre stykker papir, hvor der på det ene ark var tegnet et kort. Det var ikke noget særsyn, at forfatterne sad på kongressen og skrev deres scenarier færdigt.
I starten af halvfemserne fortalte Olav Kjær et par fremtrædende arrangører på Fastaval, at vi var begyndt at spille rollespil uden regler og terninger, hvorefter dette ene koryfæ fnyste og sagde, at det ikke var rollespil, hvis der ikke var terninger.
Der ER sket meget. Der findes rollespil i dag, som vi ikke i vores vildeste fantasi kunne have forestillet os. Fortællerollespil. Indierollespil. Bipersonrollespil. Scenarier så flotte, velredigerede og fascinerende, at de nærmest er klar til udgivelse.
Men omgivelserne er de samme. En skole. En sovesal. En kiosk, der sælger toast.

Nu er du sgu urimelig Lars
Nå, så der er sket en masse andre ting i kongresmiljøet siger du? Små kongresser, som har en helt anden struktur, hvor folk mødes og udvikler scenarier sammen og spiller med det samme? Jo, det er da rigtigt. Jeg har selv været på en sådan for mange år siden. Cthulhu-kongres, som vist nok var arrangeret af Henrik Bisgaard. Den foregik i en spejderhytte et sted i Sjælland, og vi spillede Cthulhu-scenarier over en weekend, og Cthulhu-Bisgaard skræmte livet af mig, da han havde forklædt sig som en papier mache Dark Young of Shub Niggurath og kom væltende ud af skoven. Det var fedt, men det var en hyttetur, hvor der blev spillet rollespil og hygget sig. Navnet ’Hyggecon’ siger vel egentlig det hele. Bevares, jeg har ikke det mindste imod den slags kongresser, men jeg ser det ikke som en udvikling. Men det er rigtigt. Sideløbende til skolekongressen findes spejderhyttekongressen, der næsten har eksisteret i ligeså lang tid som skolekongressen, og har præsteret den samme forunderlige uforanderlighed.
Hvad så med æresgæster? Workshops? Temaer? Banketter? Ottoer?
Kongressen har udviklet sig inden for de rammer, som kongressen altid har eksisteret inden for. Det er gået frem og tilbage. Der er gjort tiltag på at prøve forskellige ting, men forandringerne er sket på mikroplanet.
Hvad er forskellen på Viking Con og Fastaval? Begge kongresser foregår omkring en ferie. De foregår på en skole. Der spilles færdigproducerede rollespil efter et fastlagt program med 4-8 spillere på hvert hold. Der spises toast. Der soves i sovesal.
Alligevel kan diskussionen om, hvor ekstremt forskellige de to kongresser er (og hvilken der er bedst) vække selv de dybest slumrende debatdyr på RPGforum til at udkæmpe drabelige slag. Viking Con kontra Fastaval er en af de mest sejlivede diskussioner i det danske rollespilsmiljø, og den største forskel på de to kongresser kan koges ned til, om man må drikke øl eller ej. Okay, jeg indrømmer, at det ER et væsentligt punkt for de fleste rollespillere, men hvis man træder et par skridt tilbage og betragter de to kongresser, så er der ikke den store forskel. Hvis man derimod sammenlignede en teknologi-messe med en rollespilskongres, så kunne du tale om forskelle.

279051333_fcb948b8c3.jpg

Hvad pokker er dit problem?
Jeg kan godt lide den kongresform vi har i dag. Der er en grund til, at jeg har været aktiv deltager på kongresser siden 1990. Der er en masse gode ting at sige om de to store gamle kongresser, og der er en imponerende interesse omkring dem. Selv om rammerne ikke har forandret sig, er der heldigvis sket en rivende udvikling af indholdet.
Men det undrer mig. Det undrer mig, at der i det kvarte århundrede, der er blevet arrangeret rollespilskongresser i Danmark, ikke er sket en udvikling af rammerne. For det er noget, der er blevet talt om mange gange. Og der er taget initiativ til at skabe en ny kongres i andre rammer. Men det er ALDRIG nogensinde blevet til noget. Det er rigtigt, at der rundt omkring har været små private, og på grænsen til lukkede, arrangementer, hvor rammerne har været anderledes, men jeg tænker på den store åbne kongres, med den brede appel.
Kan det virkeligt tænkes, at man for 25 år siden, enten ved guddommelig inspiration, stort held eller med hjælp fra djævlen, fandt den ene mulige opskrift for at holde en rollespilskongres? Er alle fremtidige forsøg på at droppe skolen, kiosken med cola og lugten af sur sovesal simpelthen bare dømt til at mislykkes.
Hvis man ser på rækken af projekter, som er dukket op og forsvundet i dansk rollespilsmiljø, er det da fascinerende, at vi ikke kan se tilbage på en eneste større kongres, der IKKE er foregået på en skole eller har haft præcist den samme opbygning som alle andre kongresser i dansk rollespilshistorie.
Eller skyldes det måske, at rammerne ikke betyder en skid? Er det fordi, at rollespillet i sig selv er så fedt og har så meget power, at vi ikke behøver konferencecentre, nye indsatsområder, nytænkning og forandring, når det kommer til omgivelserne. Det synes jeg egentlig er en god tanke.

1981

 • Der var intet internet, men højtstående militærfolk kunne sende e-mails via ARPANET
 • Havde du en computer, var det nok en Commodore Vic-20, som har 5KB i hukommelse og kørte på 1 mhz.
 • Man måtte have omkring 25 procents fravær i gymnasiet.
 • Der var en tv-kanal i Danmark.
 • Du kunne spille Dungeons & Dragons, Advanced Dungeons & Dragons, Call of Cthulhu, Traveller ... og det var så cirka det.
 • Du kunne tage på Viking Con for første gang

2006
 • I dag har de fleste Mbit/s-forbindelser og trådløst netværk.
 • Har du en computer i dag, er den nok på 3.000 mhz og har 1.000.000.000 KB i hukommelse.
 • I dag bestemmer rektor, hvor meget fravær du må have, og du skal holde dig under 10 procent.
 • I dag har de fleste 30+ kanaler og i hvert fald DR1, DR2 og TV2.
 • I dag kan du spille hundredvis af rollespil inden for enhver tænkelig genre.
 • I dag kan du stadig tage på Viking Con

Posted on Wednesday, October 25, 2006 at 02:52PM by Registered CommenterLars Andresen | CommentsPost a Comment

Hvad har jeg dog gjort ...

Jeg ved ikke lige hvordan, det skete. Det er lidt den samme situation, som når jeg på arbejdet tænker, at jeg da sagtens lige kan lave et oplæg, for det tager jo ikke mere end en dags tid, og pludseligt er der tre-fire oplæg der venter, samtidig med, at der skal laves magasiner.

Forfatterkompendium
At det ikke vælter ud med ideer til bedre layout og andet godt her på siden skyldes kun, at jeg for en gangs skyld sidder og arbejder på, at få det ud på papir. Arbejdet med Forfatterkompendiet går godt fremad. Der mangler lidt småting og noget redigering, men det ser ikke dumt ud ... selv om man ALDRIG skal undervurdere de der "sidste småting". My god, hvor har jeg stået og følt mig færdig med mit scenarie mange gange, hvorefter der stadig er en uges arbejde i at rette de sidste ting til.

Fastavalprogram
Når det er færdigt, kaster jeg mig over programmet, hvor jeg får hjælp af Frederik Berg Olsen. Desværre er Anders hoppet fra som grafiker, og det er rigtig øv, fordi han for det første er dygtig, og fordi det betyder, at jeg ikke bare kan tromme folk sammen til et møde, for nu ved vi ikke, hvem der skal lave det grafiske udtryk til hjemmesiden, programmet og flyeren. Men fuck nu det, for der er stadig rigtig mange praktiske ting, der skal på plads omkrig programmet, før vi så meget som skal overveje, hvordan det skal se ud. Det skal jeg til at i gang med.

Scenarie
Og så er der mit scenarie. Jeg har taget en overordentlig stor mundfuld, men nu har jeg taget tre dage fri fra arbejde, og så håber jeg, at få meget mere styr på, hvad det er for noget, som jeg vil lave ... og især hvordan, jeg vil lave det. Først vil jeg prøve at få en historie på plads, og så vil jeg gå i gang med de praktiske overvejelser omkring, hvordan det kan omdannes til en minikampagne, der spilles over to blokke.

FastavalMagasin
Og så har jeg også sagt, at jeg sammen med Mette, Kristoffer og til en vis grad også Thomas (som ikke skal med på næste Fastaval) vil lave et FastavalMagasin igen på næste års Fastaval. Vi vil denne gang have forberedt 80 procent af magasinet hjemmefra. Men det er nok faktisk så fornuftigt, at jeg har afleveret mit scenarie i så god tid, at vi kan kaste os over magasinet, når det er overstået. Kristoffer skriver også scenarie og Mette er scenarieansvarlig.

Posted on Wednesday, October 25, 2006 at 10:00AM by Registered CommenterLars Andresen | Comments2 Comments