152958103_8a5612b38e_m.jpgLøse og faste ideer

Hvad er god redigering egentlig? Her præsenteres nogle løse og faste tanker og ideer til redigering af scenarie, men det bedste råd er dog: Læs en masse scenarier!

Glem det fucking layout

Hvordan er et godt redigeret scenarie? Helt basalt handler det om, at det skal være nemt at læse, og at det skal være nemt at forstå. Det fører os ind på to spor: Sprog og opbyning. Derudover kan layoutet være med til at gøre det nemmere, at læse scenariet, men layout kan også være med til at gøre det sværere at læse.

Jeg har læst scenarier, som kun består af et Word-dokument, som har været en fornøjelse at læse, og jeg har set overlayotede rædsler, hvor alting hopper rundt og det ikke er til at finde ud af noget. Med det mener jeg: Layoutet er intet andet end flødeskum på kagen. Det som betyder noget er sproget og opbygningen. Hvis sproget stinker og opbygningen er ulogisk, så kan nok så meget layout ikke hjælpe på forståelsen. For at blive i lagkage-metaforen, så kan man godt lave en lagkage med rådne bananer og sur creme og få den til at se lækker ud med en masse flødeskum, men selv om den er flot, smager den forfærdeligt.

Desværre er det sådan i dag, at de fleste har adgang til layoutprogrammer som InDesign og en farveprinter, og det er faktisk ikke særligt svært at få et scenarie til at se rigtigt godt ud, og det får nogle til at tro, at deres scenarie er godt redigeret, fordi alle vennerne siger, at det ser bare pissegodt ud.

Glem layout! Glem dropshadows og smarte fonte.  

Det vigtigste er at have styr på sproget og opbygningen af scenariet.

Posted on Monday, April 24, 2006 at 03:03PM by Registered CommenterLars Andresen | Comments4 Comments

At droppe al ævlet

Jeg ved groft sagt ikke, om det er noget, som forfattere stadig døjer med. Jeg kan huske en masse scenarier, som havde gevaldigt svært ved at komme i gang og bare fortælle mig, hvad det her det egentlig drejede sig om. Det var som om, at forfatteren havde brugt de første sider på at skrive sig varm og måske heller ikke selv var helt klar over, hvad det var, det hele handlede om.

Endnu værre er det, når man skal starte med at lytte til forfatterens selvsmagende overvejelser om, hvilke tanker der er gået i scenariet, hvorfor det var hårdt at skrive eller hvad, man nu ellers kunne forestille sig.

I bund og grund handler det om at huske på, at læseren ikke læser dette her, fordi han ønsker at læse det, men fordi han skal køre det som et scenarie. Det er derfor noget mere interessant at få at vide, hvordan pokker det her scenarie skal spilles, i stedet for at få en grundig indførselse i babylonske dæmoner eller en historie om, at forfatteren fik ideen til dette scenarie på en lang druktur.

Den slags historier er spændende, men de skal gemmes til afsluttende bemærkninger.

Posted on Friday, April 21, 2006 at 09:01PM by Registered CommenterLars Andresen | CommentsPost a Comment

Den Første Side

Da jeg var til scenarieweekend i 1994, blev jeg præsenteret for konceptet "Den Første Side". Ideen er, at man allerede på den første side præsenterer alt det vigtige i sit scenarie. Man fortæller i bund og grund læseren, hvad det hele handler om. I dag har jeg personligt svært ved at holde det på en side, og det er nærmere blevet til De Tre Første Sider, men ideen er den samme. Hvis man i starten af scenariet ganske kort får præsenteret følgende elementer, så vil læseren sidde med væsentligt færre spørgsmål:

 

Posted on Friday, April 21, 2006 at 08:58PM by Registered CommenterLars Andresen | CommentsPost a Comment